Evet, dunya gozuyle Rembrandt'i da gorecegiz boylece.
Suna ve İnan Kirac Vakfinin destegiyle buyuk isler basarmaya devam eden Pera Muzesi, 20 Ekim - 7 Ocak tarihleri arasinda "Rembrandt ve Cevresi" isimli sergiyi seyrimize sunacak. Buyuk ressamin 400. dogum yilini kutluyoruz bu sene bildiginiz gibi.
Hollanda'daki Boijmans Van Beuningen muzesinin destegiyle gerceklesecek olan sergi, ( ki bu muzede Rembrandt'in Titus'u, Brueger'in Tower of Babel'i gibi cok onemli tablolar bulunmakta ) hem Rembrandt'i, hem de cagdaslarini inceleme firsati bulabilecegiz.
Hazir ustadi anmisken, bize biraktigi birkac esere de deginebiliriz diye dusundum;
Yaklasik doksan adet otoportre yapmis bir ressamdan bahsediyoruz, ustteki resim 1640, digeri 1661 yilina ait. 21 sene icinde kendisi kadar cizgileri, fircayi vurusu, hayata bakisi da degismis.
Bu ikisi cok cok ozel tablolar, erken donem sayilabilecek 1640 oncesine ait bu iki tablo, bence ressamin renk kullanimini ve uslubunu en iyi ozetleyen eserleri arasinda. İlk siradaki Meditation, varligin icerisindeki hicligi ve bosvermisligi usulca yansitmasiyla, renk kullanimiyla ve Osmanli Donemlerindeki Zaviye hayatini andiran dinginligiyle ressamimiz hakkinda fazlasiyla ipucu barindiriyor. Onun hemen altindaki tablo ise Dalilah tarafindan saclari kesilerek gucu elinden alinan Samson'un kor edilmesini tasvir ediyor; evet Rembrandt kadinlara duskun oldugu soylenen bir sanatciydi, bu tabloda sectigi konu bu acidan fazlasiyla ilginc.
Cok konusulan tablolardan birini de hemen yukarida gorebilirsiniz; "Slaughtered Ox" o doneme kadar cizilmeye pek layik gorulmeyen kancaya asilmis ve parcalanmis bir okuzu konu aliyor. Francis Bacon ortaya cikip da bu alanda bilinen herseyi darmadagin edene kadar Rembrandt bu tuhaf tavriyla tek olma ozelligini korumus.
"Man with a Magnifying Glass" 1668 yilina ait bu tablo da olgunluk donemini gostermesi acisindan onemli. Portrelerde ustalasmis ressam, burada da cagdaslarindan cok farkli bir uslup benimsemis. İsik kullanimina ozellikle dikkat.
Boijmans Van Beuningen gercekten surreal, tuhaf bir web tasarimina sahip oldugu icin Rembrandt'in hangi tablolarina sahip olduklarini ogrenemedim. Ama bildigim kadariyla yukaridakilerin hemen hemen hepsi Ya Metropolitan'da, ya Louvre'da , ya da baska yerlerde. Sitelerine uye olup oyle bilgi almayi deniyorum, basarili olursam size tekrar bilgi verecegim.
Güzel haber, degil mi ?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder