$2.99

7 Ekim 2006 Cumartesi

SOAD, Ne yazik ki beni de yol ayrimina getirdiniz..

System of a Down ulkemiz sinirlari icerisinde uzerinde tartismalar donen bir grup. Ermeni asilli dort gencten mutesekkil SOAD, son zamanlarda gormeye alistigimizin aksine politik eksenli bir muzik yapiyor; sistem elestirisinden tutun da savas karsitligina kadar; ama Sozde Ermeni Soykirimi iddialari savunduklari en temel arguman.

Degisik tarihlerde grupla yapilan birkac roportajdan alinti yaparak baslayalim da; kafanizda bazi seyler netlessin.

Asagidaki paragraf, NyRock.com ile 2000 yilinda yapilan bir roportajdan alinti;

"ROCK: You have an Armenian heritage. In your music, you address the Armenian genocide that happened earlier this century in Turkey.

SERJ: My grandfather told me a lot about it, how he managed to escape and his whole family got killed. I grew up with it and it influenced my thinking. The fact that the band shares the same roots, the same Armenian heritage is a common bond. In a way we're all outsiders and see a lot of things from the position of an outsider. We look at things from an outside perspective and that perspective is often more clear.

SHAVO: Turkey still denies that it ever happened. You can't just rewrite history. It happened and we don't want to blame the population for what happened before most of them were born, but it happened and the authorities should stop denying it.

NYROCK: About two years ago you were scheduled for a concert in Turkey and decided not to play. Some say it's a sign that you do blame the people who live there now. After all, the Turkish government didn't ban you....

SERJ: We couldn't have performed there without addressing the subject and we'd have ended up in jail for that. Prison in Turkey is rather rough. I don't think our record company could have got us out of there. So we decided to cancel the gig. Playing there and not addressing the subject would have been too hypocritical."

Bu da antiMusic.org ile yaptiklari 2005 yili roportajindan, ki bu sayfanin altinda ziyaretciler tarafindan yapilmis olan yorumlar tartismanin ne olcude algilandigi yonunde bir gosterge olarak kabul edilebilir;

"?: I also heard that you recently narrated a documentary called: "Armenia- a country under blocakge." Serj, tell me a little about that.

Serj: A good friend of mine, the director, asked me to narrate it. It deals with the specifics of the illegal economic blockade of Armenia by Turkey.

?: I commend you on your tireless efforts with regards to the Armenian Genocide. Do you feel some progress has been made? Specifically how?

Serj: Yes..Within the last year Canada, Poland, and a handful of other countries have formally recognized the Armenian Genocide and the truth is spreading and Turkey's having a harder time lying to the world about it. "

Bu ise en ilginci, Ugo.com ile Serj arasindaki konusma;

"..DE: Tell me about the money that you raised for the Armenians? Are you proud of what you did?

SJ: I don't believe in pride. I believe that pride is an ego-based self-fooling technique. We're very happy that we were able to participate in a very just effort, to bring light and recognition to a forgotten genocide early in the century perpetrated by the Turkish government in 1915 against those of Armenian descent...Well, I feel pride because I like to use that self-fooling technique on myself all the time, so I feel pride, yeah...One thing that needs to be understood is that we don't hate Turkish people. And we just want this to be something that they admit. And something else that is misunderstood. Everything about us is misunderstood. We're not a political band, we don't hate Turkish people, we don't hate everybody. We're actually really easygoing people. Most of the time. Not to you, but to people that ask us questions we like. "

Birkac ay once , systemofadown.com'da bir yazi yayinlamislar; onu da alintiliyorum;

"6.20.06-MESSAGE FROM SYSTEM OF A DOWN

The Turkish media has been spreading blatant lies about System Of A Down, among them the claim that we had an anti-Turk slogan printed on tickets during our 1998 tour with Slayer.

The truth is that System Of A Down cancelled our shows opening for Slayer in Turkey in 1998. Any tickets for the Turkish portion of the 1998 Slayer tour were printed on Slayer's behalf, not ours. In fact, there were no Anti-Turkish slurs printed on any tickets for that, or any other tour involving System Of A Down.

System Of A Down wishes that the media in Turkey, and elsewhere, be conscious of the facts, responsible in their research, honest in their writing, and dedicated to the essential importance of the truth.

- System Of A Down."

Evet, soylenenler bunlar. Tum yorumlari kafamizdan silip sifir noktasindan baslayacak olursak; System of a Down fazlasiyla politik bir grup. ABD'de cezaevlerinin durumuyla ilgili de sarki yapiyorlar, polisin asiri guc kullanimiyla ilgili de, Bush'un tekrar seciminde saibe oldugu hakkinda da cikip konusuyorlar.

Ama yukaridaki roportajlarin zaman cizelgesine bakacak olursak, bu adamlarin uzerine esas olarak yogunlastiklari konu Ermeni Soykirimi iddasi. Bunun icin para da topluyorlar , bildiri de yayinliyorlar, gidip senatorlerle konusarak yasanin Kongreden gecmesi icin kulis de yapiyorlar. Ve Serj'in ozellikle uzerinde durdugu nokta, Turklerden ya da diger insanlardan nefret etmedikleri yonunde. Gecmiste oldugunu iddia ettikleri bir olay var, ve bu olayin sorumlularinin suclarini kabullenmeleri tek arzulari.

Bana kalirsa ortada bir suclu varsa; dogru yada yanlis inandigi seyleri savunmak icin elinden geleni ardina koymayan bir grup degil, yuzde yuz hakli oldugu bir konuda kendini haksiz gosterecek basiretsizlige sahip olan Turk hukumetleridir. Siz hakli oldugunuz konuyu insanlara anlatamazsaniz, yillar yili bu olayla ilgili belgeleri diger toplumlarla ve olayin taraflariyla paylasmazsaniz, tabii ki onlar da babaannelerinin anlattiklarina inanacaklardir. Bir gidin bakalim Erzurum'da insanlar neler anlatiyor ? Justin MacCarthy'nin kitabinda yuzlerce sayfa turklerin nasil oldurulup kuyulara dolduruldugunu okudum ben, bebeklerin nasil annelerinin karinlarinda olduruldugunu. Serj benim yerimde olsa, eger birazcik bile tutarli bir insansa bu iddialarin tam tersini savunuyor olacakti.

Temel nokta bu iste; savunacakti. Belki de takdiri hakettikleri tek nokta bu, konunun uzerine gidiyorlar. Bizim asla yapamamis oldugumuz bir seyi yapiyorlar yani.

Soyle de birsey var ama; grubun iddialarinda bu kadar desteklenmesinde tabii ki Turkiye aleyhtari lobilerin fazlasiyla etkisi bulunmakta, yoksa bu arkadaslar dogma buyume Mogadishu'lu olsalardi bu kadar ilgi gormeyeceklerini herkes biliyor. Onlar da bunun farkindalar, ve bu ruzgari cok da rahat sekilde arkalarina alarak hareket ediyorlar. MTV verdigi sacma sapan odullerden birine bu arkadaslari aday gostermis mesela; Woodie Awards adi altinda Good Woodie altbasligina bakarsaniz Katrina Kasirgasinda yasanilan yardim rezaletine karsi olan , cevre kirliligine karsi olan Pearl Jam gibi gruplarin yaninda SOAD'i gorursunuz; Ermeni soykirimi hakkinda konustuklari icin bu kategorideler, ve yuksek ihtimal odullendirilecekler.

Biz insanlara bildiklerimizi daha yuksek sesle anlatmaya devam edelim, bagira bagira, tum gercekleri korkmadan, haksiz dusme endisesi tasimadan ortaya koyalim. Su an bulundugumuz noktadan daha haksiz gorunecegimizi sanmiyorum. İnsanlar bizi barbar olarak taniyorlar, dogmamis ermeni cocuklarini kesen vahsiler olarak; elimizden tek gelen SOAD'in sitesini hacklemek ve konunun tartisildigi uluslararasi forumlarda kufretmekse, tepkimizi Last.Fm'de SOAD'i shit olarak taglayarak gosteriyorsak belki bunu hakediyoruzdur bile.

Boyle cileden cikip kufrettikce, bu arkadaslarin yamuk kafalarini odunla duzelmek gibi isteklere sahip oldugumuzu herkese bas bas bagirdikca daha da batiyoruz, hicbiriniz bunun farkinda degil misiniz ? Son yillarda en onemli underground entelektuel olusum olarak gorerek saygiyla selamladigim EksiSozluk'te System of a Down yazin ve okuyun, konunun nasil bir ic cekisme haline getirildigini goreceksiniz. Fikirler degil, olayin nasil yonlendirilebilecegi degil; sadece SOAD'i savunan ve karsisinda olan gruplarin nitelikleri tartisilmakta.

SOAD beni bir yol ayrimina getirdi ne yazik ki, hem de muziklerinin hic olmadigi kadar olgun hale geldigi bir donemde. Kendilerini hep begenerek ve saygiyla dinledim, dogru bildikleri ve karsi tarafin kendini savunmaktan aciz oldugu fikirleri savunmaya devam etseler de oyle yapacaktim; ama siz 98 yilinda "Avrupa turnemizde tum gencleri sistemi s.kmeye cagiracagiz" derken, 2006 yilinda "Sisteme katilin, baski kurarak ABD Kongresinin Soykırımı tanimasini saglayin" derseniz, bu ugurda yillar yili ana avrat sovdugunuz politik sistemin, Bush yonetiminin senatorleriyle gorusurseniz, kusura bakmayin ben artik size eskisi gibi saygi duyamam.

SOAD'in elestirilmesi gereken temel yonu budur artik ; tutarsizlik. Bize bizim bulundugumuz yerden, hem de bizim topraklarimiza ait bir tonlamayla seslenen grup, oznel gerceklerini genel gecer dogru haline getirmek icin sirtini sisteme dayiyor.

Sisteme sirt dayadiginizda, sistem sizi duzer cocuklar. Hep duzmustur, yirmi sene sonra siz de ne amacla kullanildiginizi farkedeceksiniz..

1 yorum:

Damacana dedi ki...

SOAD ın böyle politik tavırlar sergilemesi bence yanlış. Asıl işleri olan müzikle gündeme gelmesi gereken grup böyle 'uyduruk' iddialarla gündeme gelmeye çalışıyor. Onlar için üzüldüm, çünkü onları bu tutum ve davranışları çok basit ve sıradan gösteriyor.